úterý 17. března 2009

Uspávání

Opakuje se to každý den: večer přijde čas, kdy by se ratolest měla odebrat do hajan, takže vykoupat, přečíst pohádku a spát. Tento scénář zní teoreticky prostě a jednoduše, ale v praxi variuje od hladkého přímočarého postupu, kdy se vzhledem k únavě můžou některé z prvních uvedených bodů vypustit, až po duel dítěte a rodiče trvající hodnou část večera, přinášející trápení všem zúčastněným stranám.

Nejhladší průběh obvykle bývá, pokud ratolest odpoledne nespinká a přes den absolvuje dvě vycházky. Pak zpravidla spánek přijde s prvním odstavcem pohádky. Pokud človíček nabral síly odpoledním spánkem, bývá to delší úkon, v postýlce zvládneme přečíst i několik příběhů o mašinkách (a autobusech) na ostrově Sodor, případně o kocourovi Vavřincovi a jeho přátelích a nebo o kocourovi v botách (Pejsek a Kočička momentálně u nás nefrčí, stejně tak červené kůzlátko, zelený tygřík a fialový slon - že je neznáte, to se nedivte, jsou to naše domácí specialitky).

Ovšem pokud je dítě v postýlce a čtou nebo vypráví se pohádky, to už je konečná a v podstatě vítězná fáze večerního duelu osobností rodiče a dítěte. Někdy bývá zatěžko proces ukládání zahájit ... ratolest vzdoruje a chtěla by do nekonečna sledovat na "dýdýčku" medvídka Pů a slonisko nebo klokánka Rů. Včera vymyslel, když už nevěděl co by, že to chce "anlicky" ... jednou totiž synek po vložení DVD do přehrávače postřehl, že pohádka nemá srozumitelný zvukový doprovod a zjišťoval, co, proč a jak. Nějak mu to přišlo zajímavé a teď občas vznáší požadavek na puštění "medvídka Pů o veikonocích anlicky". Zajímavé je, že tureckou a hebrejskou jazykovou verzi odmítá ... no dneska se nám postavil do cesty TV seriál DOGFIGHTS. Občas to po očku večer sleduju, kluk to doposavad ignoroval, ale dnešní díl ho zaujal, konkrétně souboj poručíka Stanley Vejtasy (syna českých rodičů, kteří se přistěhovali do Ameriky od Třebíče) na střemhlavém bombardéru SBD Dauntless se třemi japonskými stíhači na Mitsubishi A6M Zero. Kluk prohlásil "to mě baví" a já měl najednou bojový úkol odtáhnout synka do koupelny dřív, než začnou hořící letadla padat z oblohy ... aby si nemyslel,že je to normální, že tohle letadýlka dělají .... jak nakonec letecký souboj dopadl - viz. ZDE

Už je moc hodin, jdu spát, pokračování možná někdy příště ...

1 komentář:

Anonymní řekl(a)...

Pokračování určitě napiš a hlavně příspěvek nemaž, ukážu ho doma ženě.

Jako by jsi mluvil o naší domácnosti jen klíčová slova jsou jiná, obsah zůstává stejný.

Radek