čtvrtek 24. března 2011

Kupujeme myčku

Vědeckotechnická revoluce a nikým a ničím nezadržitelný pokrok nám doma tluče na vrata a asi nám, již brzy, přibude nový člen naší elektro-domácnosti - myčka nádobí. Rozhodnutí ji pořídit - to je ovšem teprv první krok na cestě. A to nepočítám nultý krok, kdy jsme si před 5 lety nechali nachystat při rekonstrukci kuchyně přípojku na vodu a odpad právě pro myčku, protože jsme tušili, že zkrátka jednou dorazí i k nám dom.
Další krok je zodpovězní otázky kterou myčku pořídt. Možností je fakt spousta. A dobrých rad, jak vybírat pár najdete, většinou říkají to podobné. Občas narazíte na zkušenosti uživatelů na různých fórech a spotřebitelských portálech, nebo na souvislejší popis zkušeností s myčkou a rady jak nakupovat.
Nikde jsem nenašel vzoreček, kterým bych spočítal, za jak dlouho se koupě myčky vyplatí, pokud bych vložil cenu vody (studené či teplé) a elektriky a tak podobně. A také by z něho vypadlo, o kolik se zvětší naše enviromentální stopa ve vesmíru. Ale on to není jen chladný kalkul, je to spíš o komfortu a lenosti, podobně jako u koupě auta, či jiných podobných udělátek.

Loňské testy myček v dTestu mě trošku vyděsily. Některé myčky prý vůbec nemyjí, a to se dneska prakticky všechny spotřebiče chlubí písmenkem A v každé kategorii ...

Při pátrání po myčce se konzervativně rozhlížím spíš po skopčácky znějících názvech (BOSCH, AEG, SIEMENS). Problém je, že třeba BOSCH má těch modelů na trhu "milión" a čert se v tom přebírej. Babo raď, co znamenají ta písmenka a číselka. Zato třeba nabídka LG je stručná a přehledná, v kategorii 60 cm bílá jsou tři modely. Pochvalu má LG a taky třeba AEG za to, že se dají ze stránek bez problému stáhnout manuály ke spotřebičům. LG má ovšem malé bezvýznamné minus za kvalitu překladu. Kdo se nebojí tureckých výrobků, může sáhnout třeba po načce BEKO - mají na některé modely záruku 5 let a třeba model DFN 6837 si uživatelé na portálu HEUREKA docela chválí. (Zde starší rozhovor s bosem z BEKO v časopisu Týden)

1 komentář:

JBS řekl(a)...

Tome, tak koupili jste anebo nekoupili? Zdravime ze Sheffieldu!