pátek 27. března 2009

Zpracování videa - HandBrake a další

Tož, moji milí, dneska na vás vybalím informace o tom, co se zahnízdilo na mých domácích strojovnách za prográmky pro zpracování videa.

Zpracováním videa se v mém případě rozumí:

1. Zpracování videosekvencí z digitálního fotoaparátu pro spouštění na stolním DVD/DivX přehrávači

2. Zpracování nahraného videa z DVB-T PVR set-top-boxu

3. Zpracování videa z digitální kamery připojené přes IEEE 1934

Pokud máte doma operační systém z dílny Microsoftu, máte asi do značné míry vystaráno, jednak tam máte Windows Movie Maker, který na takové to domácí stříháníčko, myslím, docela stačí, a pak asi máte taky nějaký střihový prográmek od výrobce FireWire karty (v mém případě je to Ulead ideo Studio). Pokud máte doma něco od Applu, taxte nejsíš vysmátí úplně ...

1. Zpracování videosekvencí z digitálního fotoaparátu:

První úkol - stáhnout fotku do PC z fotoaparátu nebo paměťové karty. To lze prakticky jakkoli, po připojení zdroje fotek k linuxu se to obvykle tváří jako jakékoli jiné připojené přenosné médium, čili lze kopírovat oblíbeným filemanagerem (Dolphine, Midnight Commander, Krusader, Gnome Commander ...) a nebo nějakým správcem fotografií, já s oblibou používám digiKam.

Při stažení to umí hezky rozhodit do podadresářů dle data a stáhne to jak JPG, tak MOV soubory, bez nějakého zvláštního donucování. Vše co chci. No a pak na rychlé sestříhání a nebo spojení videosouborů a následné převedení do formátu, který snese můj stolní DVD/DivX (kontejner AVI naplněný videem kódovaným XviD kodekem a zvuk v MP3) přehrávač použiju AviDemux. Avidemux má filosofii ovládání podobnmou jako VirtualDub a umí docela podobné věci.

A pak už jen zbývá vypálit soubory na DVD, k tomu mám nejradši K3b, to je asi nejlepší klikoidní vypalovadlo na Linuxu.


2. Zpracování nahraného videa z DVB-T PVR set-top-boxu:

Tak tady máme větší oříšek. PVR vyplivne soubor s příponou TP0, což je trošku problém. Mě se osvědčil MPEG Streamclip. Je to věc pro Windows, takže jsem musel trošku laborovat s WINE, než se zadařilo jeho spuštění. Blahořečil jsem linuxácké filosofii wine, u kterého je možné velice snadno pomocí prefixů vytvoři čistou instalaci "pseudoWindowsů", která není ovlivněná žádnými jinými legráckami, které jsou v systému instalovány. Konkrétně pro běh MPEG Streamclipu to po vás chce pouze Apple QuickTime. Já ten progámek používám čistě na vystříhání reklam a jiných nepotřebností a následnou koverzi z TP0 do transport streamu TS, ale ono to umí i konverzi do všelijakých jiných formátů, nicméně můj oblíbený XviD kodek do AVI jsem zde nedotlačil ... ale podporuje to všechno možné ze sady QuickTime ...


No, takže vyplodím soubor s koncovkou .TS a teď přijde zlatý hřebík večera - HandBrake. Ten umí převádět vše možné (DVD, transport streamy a všliké standardní formáty - bohužel nešťastný TP0 mi to nebere) do kontejnerů MP4, MKV, AVI nebo OGM - video MPEG-4, H.264, Theora (1 nebo 2 průchodově) - zvuk AAC, MP3, Vorbis nebo AC-3 (podporuje více zvukových stop). Velice snadné nastavení toho, co chci, je to podobné, jako ve windowsovském prográmku Auto Gordian Knot, nicméně škála podporovaných operačních systémů je u HandBrake širší ... (Linux, OS X, WIndows, zdrojáky pod licencí GPL). Je šikovné, že se věci pro konverzi dají zařadit do fronty a nechat počítat třeba přes noc. Ale ovládání fronty není moc vychytané, podává mi to trošku zmatečné označení jobů ve frontě - všechny joby mají jméno posledního vloženého jobu (verze HandBrake 0.9.3), nicméně je třeba se toho nezaleknout, fronta by měla být v pořádku a spočítá to, co jste zadali.
Ráno rozhmouřím oka, dám ratolest vyčůrat a dojdu se podívat k PC a koukám, AVI soubory tam na mne čekají, no paráda :o)

3. Zpracování videa z digitální kamery připojené přes IEEE 1934
No, třeba zase někdy příště ...

2 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

Hey very nice blog!! Man .. Beautiful .. Amazing .. I will bookmark your blog and take the feeds also...

rH3uYcBX

Anonymní řekl(a)...

You are a very smart person!